Румен Радев: Да не се сведе само до прегръдки диалогът с Балканите

Когато призоваваш да се води диалог, трябва да отговориш. Да не се сведе само до прегръдките диалогът с Балканите. Това коментира президентът Румен Радев по време на брифинг след срещата с македонския си колега Георге Иванов, който е на посещение у нас по покана на Радев. Утре Георге Иванов тряваше да се срещне с премиера Бойко Борисов, който обаче отказа срещата.

Според нашия президент в моменти на трудности трябва да покажем лидерство и отговорност. „Това е начинът наистина да имаме едни конструктивни добросъседски и приятелски отношения“, заяви Радев.

Президентът уточни, че съседката ни има българската подкрепа, но страната ни иска допълнителни гаранции след смяната на името на Македония. „Смея да твърдя, че България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическите и европейските перспективи на Република Македония“, зяви държавният глава.

Според Радев честите срещи между двамата политически лидери показва желание да работим интензивно по отношенията между двете страни. „Важно е да се покаже на гражданите от двете страни, че има нов дух в отношенията, които се основават на диалогичност, доверие и сътрудничество“, посочи още българският държавен глава.

По думите му трябва да се стимулира бизнесът и туризмът, които след договора за добросъседство се съживиха. „Те са важен фактор за сближаването на хората, за всички тези неща институциите трябва да работят с пълни сили отговорно и настойчиво“, допълни Радев.

България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка, отчете Радев. Причината е новото име на Макенодия, заради което премиерът Зоран Заев бе изгонен от среща с президента. „Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но да бъде водач в този диалог, защото това е важно условие за постигане на обединените приоритети на Република Македония“, зяви още Радев.

Според македонския президент Георге Иванов сега Македония е блокирана и от ЕС, и от НАТО, като 18 пъти армията на страната е проверявана и оценявана. „Всичките страни в региона вървят напред, а ние стоим на място. Затова търсим решение“, заяви президентът Иванов. По думите му той не бил в течение на решенията, заради това се стигнало до напрежение.

„Вярвам, че има разум и ще се стигне до взаимно решение, а не да има ултиматум към Македония“, коментира македонският държавен глава.

Президентът заяви, че този, който има проблем с името на страната, той трябва да търси решение. „Договорите се сключват, за да се уважават. Нашите взаимоотношения с България ще продължат“, заяви той.

Георге Иванов бил изненадан от решението на Борисов да отмени срещата им, но посочи, че това е негово решение. „С този негов жест той взима страна“, посочи македонският президент.

Снимка :
novini.bg