Почиващите на Южното Черноморие пътуват по четирилентов път в участъка между Поморие и Ахелой

Завърши изграждането на второто платно на път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в отсечката между Ахелой и Поморие, и на директното трасе на обходния път на Ахелой. С пускането на движението преди началото на активния туристически сезон значително се улеснява трафикът и се повишава безопасността на движение. Новите пътни отсечки бяха открити от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, а преди пускането на движението бе отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътуване. На него присъстваха народни представители, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, инж. Светослав Глосов – член на УС на АПИ, кметове на населени места от региона и др.

Завършихме работата почти пет месеца предсрочно според поетия ангажимент и без компромис с качеството. Днес откриваме може би най-дългоочакваната отсечка по цялото Черноморие, която е важна за туризма и за безопасността на пътя, каза министър Нанков по време на церемонията.

Премиерът Борисов и регионалният министър призоваха водачите за внимание и спазване на правилата.

Министър-председателят съобщи, че се очаква обжалванията по отчуждителните процедури от собствениците на имоти да завършат през август и тогава да започне строителството на последния участък от пътя Слънчев бряг – Бургас – обходния път на Поморие. Той трябва да бъде завършен до следващото лято.

Проверката на Дирекцията за национален строителен контрол в к. к. „Слънчев бряг“ завърши днес. Очаквам в понеделник да ми бъде представен доклад с резултатите, съобщи пред медии министър Николай Нанков. От началника на ДНСК и началника на РДНСК Бургас научих неформално, че има констатирани нарушения и по трите плажа, основно в компетенциите на Министерството на туризма. Ще уведомя министър Ангелкова. Те са за преместваеми обекти, които не отговарят на одобрените схеми от министъра на туризма, каза Николай Нанков. Едни от констатираните нарушения са в хотел „Империал„, където незаконно са изградени паркинг и ограда, а обслужваща алея към бившия ресторант „Фрегата“ не е въведена в експлоатация по установения ред. За петте заведения на южния плаж в к. к. „Слънчев бряг“ е установено, че са преместваеми обекти, информира регионалният министър.

Новото 4-лентово трасе от пътя Слънчев бряг – Бургас е с обща дължина над 9 км. От тях 4,4 км са обходния път на Ахелой, а 4,7 км е реконструираният участък между Ахелой и Поморие. Проектите са изпълнени със средства от републиканския бюджет и инвестицията е за близо 45 млн. лв. с ДДС.

Първокласният път I-9 е от изключително значение за Бургаския регион и с целогодишен интензивен трафик. През 2017 г. средно на денонощие в участъка между Слънчев бряг и Бургас са преминавали 19 327 моторни превозни средства. От тях 16 773 са леките автомобили, 1978 са товарните превозни средства, а 370 са автобусите, сочат данните от преброителния пункт в близост до Равда. През миналата година най-натоварен е бил трафикът на 30 юни, когато по отсечката са преминали 36 057 моторни превозни средства.

Обходният път на Ахелой е по изцяло ново трасе и на него има две големи съоръжения. Едното е пътен надлез на общински път, който преминава над трасето на път I-9 и осъществява връзка между Тънково и Ахелой. Другото е мост над р. Ахелой с дължина 64 м. Изградена и пътна връзка с кръгово движение, която свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас.

Реконструираният 4,7-километровия участък от път I-9 Поморие-Ахелой между 212-ти и 217-ти км вече е с две отделни платна с по две ленти за движение в посока. В участъка има 11 малки съоръжения. Трасето пресича две защитени зони по „Натура 2000″ и поради това са изпълнени редица еко мерки, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Изградени са водостоци, монтирани са огради за земноводни и влечуги. В защитена зона „Поморийско езеро“ е изградена специална ограда дълга 5,6 м и висока 1,2 м. Шумозащитни огради от двете страни на пътното платно са поставени при къмпинг „Ахелой“ и в близост до хотелските комплекси.

Изпълнител на строителството на 4,4-километровия обход на Ахелой е „Трейс Груп Холд“ АД. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „План Инвест Сърч„, в което участват: „План инвест Пловдив“ ЕООД, „Инфра Инвест“ ООД, „Сърч Корпорейшън СРЛ“ и „НТСС Консултинженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 295 464 лв. с ДДС. Авторският надзор е на ОБЕДИНЕНИЕ „ВИП“, в което са: „ВИА ПЛАН“ ЕООД, „ТРАНСКОНСУЛТ-22″ ООД и „Пътконсулт 2004″ ЕООД. Стойността на договора е 7 804,20 лв. с ДДС. Авторският надзор за големите съоръжения и пътната връзка е осъществен от „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД. Техният договор е на стойност 7 680 лв. с ДДС.

Строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас са изпълнени от „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Стойността на договора им е 21 563 497,44 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Ен Ар Консулт“ ЕООД. Техният договор е на стойност 224 640 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Виа план“ ЕООД. Стойността на техния договор е 16 000 лв. с ДДС.

Снимка :
МРРБ