Скандал в НС, заради оставката на Плочев

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ напуснаха пленарната зала в петък. Те бяха несъгласни с дневния ред на парламента за последния работен ден от седмицата. Очакваше се Народното събрание да гласува решение за предсрочно освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Точката залегна в дневния ред на парламента по предложение на мнозинството. Бяха добавени и други две нови точки в дневния ред. В програмата бяха още второ четене на промени в Закона за водите и в Закона за МВР. Предстои депутатите да разгледат на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс.
От БСП и ДПС възразиха срещу включването на три нови точки в дневния ред за петък, тъй като те били важни и нямало да има време за задълбочени дебати. Йордан Цонев от ДПС заяви, че повечето негови колеги не са в залата заради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.
Мнозинството не се съобрази с искането на опозицията за отмяна на точките. В знак на протест депутатите на БСП напуснаха пленарна зала.
Скандал беляза днешното заседание на парламента, по време на което трябваше да бъде разгледано предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Точката бе включена извънредно в програмата на депутатите, което провокира представителите на опозицията в лицето на БСП и ДПС да напуснат пленарна зала. Припомняме, вчера парламентарната здравна комисия гласува мандатът на проф. Плочев да бъде прекратен предсрочно. Крайното решение по въпроса обаче е на парламента.

„Не е нормално в последния момент да се променя дневният ред на парламента и по този начин да се лиши опозицията от възможност за воденето на един конструктивен дебат в полза на българските граждани“, заяви на брифинг зам.-председателят на левицата Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. Според него ръководството на парламента не може да формулира дневния ред дори за една седмица. „Как да очакваме от правителството да формулира визия за развитие на страната“, попита той. По думите му се прави опит за отклоняване на вниманието от отстраняването на председателя на НЗОК, защото той е извадил на дневен ред скандална информация за задлъжнялост на касата спрямо други каси и поради тази причина невъзможност българските граждани да получат качествено здравеопазване.
От БСП заявиха още, че председателят на парламента Цвета Караянчева е нарушила правилника и подчертаха, че тя има право да промени дневния ред единствено и само в изключителни случаи.

Депутатите от ДПС също напуснаха пленарна зала.

„НЗОК се нуждае от оперативно ръководство, което да търси решение на проблемите“, коментира председателят на здравната комисия Даниела Дариткова и депутат от ГЕРБ и обвини депутатите от БСП, че действията им са “продукт на старите комунистически традиции за подривна дейност и саботаж“. “Когато сме заявили, че работим в интерес на българските граждани, не смятам, че трябва да се плашим от дълга парламентарна програма“, заяви тя.

Оттеглянето на опозицията стана причина за липсата на кворум, поради което в крайна сметка председателят на парламента взе решение да отложи и парламентарният контрол. Така, освен че не гласуваха прекратяването на мандата на управителя на здравната каса, депутатите пропуснаха и разискванията по Националната здравна карта, за които настояха от левицата. Отложени бяха и трите въпроса към здравния министър Кирил Ананиев, който трябваше да отговаря на питания относно разходите за онкомедикаменти, жалби в системата на ТЕЛК и въвеждането на нова технология за контрол на кръвните продукти за вирусоносителство. Всичките те бяха зададени от представители на опозицията, които обаче не присъстваха в зала.

Снимка :
Архив