Делото „МИДЖУР“: Оправдаха всички обвиняеми за взрива край Горни Лом

Три години и половина след взрива в завода за боеприпаси край село Горни Лом във Видин прочетоха четири оправдателни присъди по делото, съобщи Nova.
Собственикът на завода Валери Митков, който загуби сина си при адския взрив, е невинен за това, че е причинил смъртта на 15 души и трайни наранявания на други трима, реши Окръжният съд на Видин.
Другата обвиняема – Евелина Бахчеванова, също е е невинна по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в министерството на икономиката. Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен. Той е бивш служител на отдел „Контрол на общоопасните средства“ в МВР.
Съдът оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод „Миджур“, която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката.
Съдът във Видин досега разпита над 200 свидетели, а по делото са събрани 180 тома материали.
Припомняме, че на 1 октомври 2014 г. в 17 часа 15 българи обработват боеприпаси във фабрика край село Горни Лом, Видинско – най-бедният район на България. Последва взрив. Цех „С“ е сринат със земята – на място загиват 13 мъже и 2 жени, сред тях двама съпрузи, оставяйки 5-годишното им дете сираче.

Снимка :
Pixabay