Порожанов: Проверяваме всички къщи за гости

До момента са проверени 110 къщи за гости, като по тях са предявени за възстановяване над 10 млн. лв. Това каза на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

За периода от 2007 г. до 2013 г. са построени по две от мерките по Програмата за развитие на селски райони 746 къщи за гости. Те се финансират с до 200 хил. евро. По данните, които имаме, средното финансиране е около 135 хил. евро, заяви Порожанов.

По думите му основен проблем при къщите за гости е използването им по предназначение. До момента от Фонд „Земеделие“ има направена проверка на около 18% от всички къщи за гости. По информация отпреди седмици са проверени над 110 къщи за гости, като по тях са направени актове и са предявени за възстановяване над 10 млн. лв. За 32 от тях имаме искане за пълно възстановяване на сумите, а за останалите – частично или финансова корекция, в зависимост от изпълнението на бизнес плана, посочи земеделският министър.

Порожанов поясни, че къщите за гости са изграждани в райони, които са определени по Програмата за развитие на селските райони, като там не са сложени големите туристически центрове.

Той съобщи, че ще се направи цялостна масова проверка на всички къщи за гости, независимо дали им е изтекъл мониторинговият период или не, и ако се установи, че има пропуски в отчетите, ще бъдат налагани съответните финансови корекции или пълното възстановяване на сумата. Проверката трябва да се движи възможно най-бързо. Но предвид, че говорим за стотици хиляди обекти, може би ще се забави известно време. Но ще има риск-анализ за приоритетните обекти, които да се разгледат приоритетно, обясни Румен Порожанов, като уточни, че за новия програмен период не е отворен лотът за къщи за гости, тъй като той крие рискове.

Снимка :

Архив