Томислав Дончев и Лиляна Павлова комуникирали много трудно с Мирослав Боршош

На днешното съдебно заседание в Софийски градски съд по делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош бяха разпитани вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, изпълнителният директор на НДК Ангел Митев и Деница Златева, предаде Novini.bg. Припомняме, срещу Боршош са повдигнати няколко обвинения – за нецелево разходване на средства, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

По време на разпитите стана ясно, че и Дончев, и Павлова са срещали трудности при комуникацията с подсъдимия Боршош. Основно той не им е предоставял документи, които те са изисквали. „Не се получи екипната работа, с която съм свикнал“, обясни Дончев. Вицепремиерът добави, че с Боршош са общували основно чрез писма.

Както Дончев, така и Павлова са били притеснени главно от разходването на средствата за ремонта на НДК. Става въпрос за сумата от 17 млн. лева, която е отпусната целево от Министерски съвет и с нея НДК трябваше да бъде пригоден за нуждите на европредседателството. При проверките се установява, че Боршош не е разходвал правилно средствата. Лиляна Павлова е установила, че от тези 17 млн. лева са налични само 6 млн. по сметка, като единственото плащане е било авансово в размер на 20% за строителя. Павлова е имала забележки и към изпълнението на ремонтните дейности. Наложило се е да създаде Консултативен съвет от архитекти и инженери, които да следят качеството на работата.

По време на съдебното заседание Боршош остана безмълвен, гледайки мобилния си телефон.

На заседанието присъства и настоящият председател на Съвета на директорите на НДК Борислв Велков. Той заяви пред Novini.bg, че е в съдебна зала, за да подкрепи истината.

На излизане от съдебната зала вицепремиерът Томислав Дончев коментира и организацията на предстоящите евроизбори. „Засега всичко върви по план, а ЦИК полага усилия да има машинно гласуване“, заяви той.

Снимка :

novini.bg