Великобритания окончателно напуска ЕС през есента

Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, независимо от всичко, каза говорител на британския министър-председател Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Изявлението му беше в отговор на съобщения, че правителствен съветник е намекнал, че парламентът е пропуснал възможността си да спре Брекзит без сделка.
Говорителят каза, че Великобритания ще продължи да се стреми към диалог с останалите страни от Европейския съюз в търсене на сделка за Брекзит. По думите му британското правителство се надява ЕС да промени позицията си за предпазния механизъм за ирландската граница.

Според в. „Сънди телеграф“ Доминик Къмингс – един от архитектите на кампанията за излизане от ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г. – е казал на министрите, че Джонсън може да планира общи избори след 31 октомври, когато е крайният срок за Брекзит, ако загуби вот на недоверие в парламента.
„Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да било обстоятелства. Няма ако или обаче. Трябва да възстановим доверието в нашата демокрация и да изпълним повтаряните обещания на парламента към народа, като излезем от ЕС на 31 октомври.“

Снимка :

Pixabay