САЩ със специална визова политика към хора, посещавали Северна Корея

Вашингтон обяви, че правилата за безвизови посещения в САЩ няма да се прилагат към хора, които са посещавали Северна Корея през последните осем години, което може да утежни положението на изпитващия затруднения севернокорейски туристически сектор, предаде БТА, цитирайки АФП.

Американските власти позволяват на гражданите на 38 страни, включително Южна Корея, Япония и Франция, да влизат на територията на САЩ без виза за период до 90 дни. Това изключение вече няма да важи за посетителите, които са посещавали една от осем страни, включително Северна Корея, от 1 март 2011 година насам, показва документ, публикуван вчера на сайта на американските митнически власти.

Жителите на някоя от тези 38 страни ще трябва да поискат туристическа или бизнес виза. Подобни ограничения вече се прилагаха за хората, посещавали седем други страни, предимно от Близкия изток, припомня АФП.

Промяната на правилата засяга десетки хиляди хора, които са посещавали Северна Корея като туристи. Това подкопава и усилията на южнокорейския президент Мун Дже-ин, който подкрепя проекти за трансгранично туристическо сътрудничество, за да позволи на сънародниците си да посещават Северна Корея.

Снимка :

Pixabay