Медицински надзор: Австрия спира трансплантациите и ние оставаме без клиника, на която да разчитаме

Австрия спира белодробните трансплантации на чужденци, а във Виена е единствената болница, с която България има споразумение за животоспосяващите операции – до пет подобни процедури на година. Това поставя пациентите у нас пред ново изпитатание. Страната ни води преговори с други държави, но към момента няма конкретен резултат, съобщи директорът на Изпълнителна агенция Медицински надзор Росен Иванов пред „Дарик“. Продължава и планът обучение на български екипи зад граница.
„Ситуацията е такава: към момента австрийската страна е взела решение,което е суверенно и ние не можем да повлияем върху него. Ние правим опити да намерим алтернативи. Имаме споразумение с австрийската болница и с други нямаме, защото нямаме право. В рамките на „Евротрансплант“ е допустимо само с една клиника“, заяви Иванов. Той определи решението на Австрия като „внезапно“.

Според Тодор Мангъров, председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ страната ни трябва да търси варианти и извън организацията „Евротрансплант“, с която работи в момента. „В настоящия момент ние сме в същата ситуация, в която бяхме в края на 2018 година – тоест няма нито пациент, включен в европейска листа на чакащите, няма никаква ясна визия как би могъл този пациент би могъл да бъде включен в листата на чакащите. Единствената болница, която обслужваше български пациенти, в момента отказва да ги обслужва. Отново имаме само обещания и говорене в бъдеще време от страна на Министерство на здравеопазването“, коментира Мангъров.

Снимка :

Pixabay