Министър Петков: Неравенството в доходите е факт, но работим, за да го намалим

По различни оценки работещите бедни у нас са между 600 000 и 800 000. Това са хора, които не могат да се издържат с парите, които получават. Данните на КНСБ показват, че нарастват средствата за издръжка на живот, но искам да заявя, че също така нарастват доходите, вдигат се заплатите, включително и минималната, нарастват пенсиите. Всичко това е заложено в управленската програма и правителството го изпълнява. Това каза в сутрешния блок на БТВ социалният министър Бисер Петков.

„Факт е, че има голямо неравенство в доходите. Всички знаем какво е положението за съжаление в Северозападна България. В един регион като София обаче има заетост и доходите непрекъснато растат. Ние следваме нашата управленска програма и изпълняваме обещаното пред гражданите. Тепърва ще се обсъжда финансовата бюджетна рамка за догодина. Сега не мога да кажа какви ще са изискванията от страна на нашето министерство. Със сигурност ще настоявам за ръст на средствата за хората с увреждания, за ръст на средствата за политиките свързани с децата и семейството. Ще разговаряме с финансовия министър и за отпускане на повече средства за нуждите на самото министерство и ръст на доходите на служителите в социалната сфера, като най-вече говоря за Агенцията за социално подпомагане. Тепърва предстоят тези разговори“, обяви социалният министър.

„Законът за личната помощ действа от началото на тази година. Към днешна дата към 124 000 хора с увреждания са преминали през индивидуална оценка. Няма опасност някой гражданин с увреждания да не мине такава оценка. Към момента 24 000 лица ползват услугите „личен асистент“, които се финансират от държавата. „Личен асистент“ може да бъде човек от семейството, близък, професионалист – няма ограничения. Единственото ограничение е асистентът да не е под запрещение. Част от тези хора, които има асистент, имат право да получат и „лична помощ“. Те трябва да минат индивидуалната оценка и да преминат плавно към личната помощ. Призовавам ги да преминат индивидуланата оценка до края на годината. Целта на това е да не се финансира една и съща услуга по няколко пъти“, разкри Бисер Петков.

Снимка :
Архив