Българчета малтретирани от осиновителите в САЩ, социалните вече са ги отделили и те са добре

Процедурата по осиновяване на двете деца е стартирала през м. май 2011 г. по реда на специалните мерки за осиновяване и е приключила през м. ноември 2011 г. с решение на Софийския градски съд. Става въпрос за две близначки, които към момента на осиновяването са били на 7-годишна възраст, като едното от децата е със специални нужди. Не са регистрирани сигнали преди появата на информацията, че осиновените българчета в САЩ са били малтретирани. Това обяви на пресконференция директорът на Дирекция “Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“ в Министерство на правосъдието Милена Първанова във връзка с казуса с двете осиновени българчета от американска двойка в градчето Съмървил, щата Мисури в САЩ, предаде Novini.bg.

,,От раждането им до тяхното осиновяване децата са били отглеждани в специализирани институции в страната“, посочи тя.

Първанова информира още, че мъжът е бил с висше образование и е работил в сферата на информационните технологии, докато майката е била домакиня. Двамата са имали четири биологични деца.

,,Според нашето законодателство и повечето законодателства в рамките на двугодишен период на всеки шест месеца Министерството на правосъдието изисква подробен доклад за състоянието и развитието на осиновените деца. Според този доклад децата са се вписвали добре в живота на семейството. Имало много прегръдки и усмивки“, допълни Първанова.

,,Социалният работник е установил привързаност от страна на родителите спрямо децата. Той е бил уверен, че те имат добро и сигурно бъдеще пред себе си с това семейство. В момента момичетата са настанени на специално място и се намират в добро здравословно състояние“, сподели още Милена Първанова.

Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите, пък съобщи нашето посолство в САЩ.

Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури.

Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания.

Родителите са арестувани от полицията на гр. Съмърсвил на 8 юли 2019 г., след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън.

Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая.