БАБХ забрани дейности в 8 км зона около новото огнище на Африканска чума в Доспатско

Със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е обявен първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диво прасе на територията на община Върбица, област Шумен. Във връзка с първия установен случай на заболяването в региона, тази сутрин е свикана спешна среща за набелязване на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болестта, с участието на заместник-областния управител на Шумен Петко Шаренков, директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска и представители на други институции. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация

От днес е ограничен достъпът на пътя, който е единствен към местността „Елешница“, с жива охрана и бариера. На мястото започва монтирането и на охранителни камери, които ще контролират движението по него и през нощта. Оттам минават туристически маршрути и днес ще бъдат поставени указателни табели със забрана за преминаване по туристическите пътеки. С писмо ще бъде предупреден Българският туристически съюз.

По информация на кмета на Върбица на територията на общината е имало 11 стопанства тип „заден двор“, в които са се отглеждали общо 27 свине, като всички прасета са доброволно заклани и прибрани от стопаните.

Служители на Държавното горско стопанство във Върбица, при обход на горските територии на 6 август следобед, са намерили полуразложен труп на диво прасе в местността „Елешница“, отдалечена на около 10 километра от село Бяла река, община Върбица. На следващия ден пробата е изпратена за изследване и снощи е потвърдена като положителна за вируса на Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, допълват от пресцентъра на областната администрация.

Снимка :

Pixabay