Петя Аврамова: Тази есен трябва да имаме избран изпълнител за Кресненското дефиле

АМ „Струма“ е един от приоритетните обекти. Пуснахме 6 км от съобъжението предсрочно. Вече има процедирани проекти и очакваме да започнем строеж. Нашите усилия са да приключим в този програмен период, като в него влиза и най-тежкият участък – Кресненското дефиле. Тази есен трябва да имаме избран изпълнител. Това заяви в ефира на БНТ Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

„Що се отнася до пожара и нанесените щети на „Струма“ в момента там се извършват строителни дейности и се укрепва самият виадукт. Това ще струва на българите 1 млн. 800 хил. лева. Срокът е 4 месеца и се надяваме да приключат строителните дейсноти по-рано“, каза още тя.

„АМ „Хемус“ също е сред приоритетите на правителството, министерството и АПИ. Надяваме се да пуснем още 10 км. Текат очеждителни процедури, които са към края си. Изготвят се проекти, за да започнем строеж“, обясни още тя.

Попитана за новите знаци и какви ще са те, Аврамова заяви, че основната идея е да се подобри пътната безопасност. „Те ще осигуряват по-голяма информираност. Част от знаците са за въведените елавтомобили и автомобилите на водород, както и за ТОЛ таксите’, обясни Аврамова.

По думите ѝ 447 млн. лева са заделени за слачища и срутища.

Тези дни беше дадена зелена светлина за реализиране на проекта за модернизация на пътя Мездра – Ботевград, който е част от трасето Видин – Ботевград.

„Този проект е дългоочакван за Северозападна България. Всички, които шофират по трасето знаят, че това е участък, който изнервя шофьорите, защото има множество завои, двулентов път, с тежкотоварен трафик, който създава предпоставки за ПТП-та“, посочи тя.

По думите ѝ приемането на постановлението е дало възможност Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поеме ангажименти за разходи от близо 420 милиона и да стартира този проект. Аврамова заяви, че вече има избран изпълнител за ЛОТ 2 – участъкът от Мездра, и се очаква да бъде избран тези дни и изпълнител за ЛОТ 1.

„Тази есен започва дългоочакваният ремонт на този път. 2023 г. е индикативният срок за ремонта на целия участък от Видин до Ботевград, работи се и по останалата част от трасето – от Видин до Ружинци“, каза още тя.

Снимка :

Архив