Ангелкова: Рано е за истерия за почивка на чужденци у нас за бъдещи периоди

В Министерството на туризма няма информация за отменени резервации за почивка на чужденци у нас за бъдещи периоди, а договарянията вървят в момента. Много е рано на този етап отново да се хвърля някаква публична истерия за сезон 2020 г.

Това коментира пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова. От юни до август имаме над 4,4 млн. чуждестранни туристи и спадът е само в рамките на един процент спрямо рекордната 2018 г., допълни тя, като уточни, че за периода януари – август в страната са пристигнали над 6,8 млн. чуждестранни туристи и само 0,6 процента спад. Министерството на туризма ще съдейства на хотелиерите, засегнати от фалита на „Томас Кук“, за да улесни процеса на завеждането на колективен иск, повтори министър Николина Ангелкова, но подчерта, че е важно носителите на иска да следят сроковете и да се конституират като кредитори. В момента очакваме потвърждение за среща със синдиците на „Томас Кук“ Великобритания, от които ще се получи по-конкретна информация за сроковете, допълни Ангелкова. Тя съобщи, че по темата за колективния иск се очаква допълнителна информация от всички засегнати страни, като такава към момента е получена само от една част от засегнатите хотели. Във връзка с фалитите на дъщерните дружествата на компанията министърът напомни, че става дума за три различни законодателни режима – британски, германски и полски, и уточни, че след като бъде получена необходимата информация, ще се реши как ще се продължи с колективния иск. Тя повтори, че задачата на министерството сега е да се търсят възможности за пренасочване на резервациите на „Томас Кук“ за 2020 г. към други големи туроператори, като съобщи, че й предстоят срещи с ръководствата им.

Министър Ангелкова каза още, че мобилните групи на министерството всеки ден са в курортите „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“ и редовно се събира информация за това по колко туристи се изпращат към летищата. Към момента са останали около 2500 – 3000 туристи, които предстои да заминат в идните дни, каза министърът и заяви, че няма оплаквания нито от туристите, нито от хотелиерите.

По-рано днес министър Ангелкова и нейно кралско височество Дана Фирас, принцеса на Йордания откриха международен форум, насочен към развитието на културния туризъм. Дана Фирас е в България на работно посещение по покана на министър Ангелкова. Нейно кралско височество е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на „Петра Нешанъл Тръст“, най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания.
България ще се възползва от опита на Йордания в приобщаването на подрастващите към опазването на културно-историческото наследство чрез специализирано обучение, съобщи на пресконференция след форума министър Ангелкова. Предстои да стартира подписването на меморандум за сътрудничество с „Петра Нешанъл Тръст“, за да може страната ни да се възползва от опита на Йордания в тази сфера.

Нейно кралско височество Дана Фирас разказа, че в Йордания това обучение става през почивните дни и през ваканциите, като са обхванати деца и младежи от 7 до 20 години, разделени по възрастови групи. В обучението по опазване на културно-историческото наследство се използват традиционни и модерни модели. Сред целите е да бъдат научени младите хора как да се изкарва прехрана от това наследство, без то да се разрушава и каква отговорност носи всеки един за опазването му. Учим децата как да намират нестандартни решения, как да се възползват от опита в миналото и да го приложат в настоящето, разказа нейно кралско височество Дана Фирас.

Снимка :
Pixabay