Безработицата у нас спадна до рекордно ниско ниво

„Безработица в България през август бележи спад до 4% спрямо 5,2% година по-рано. Значително намалява и младежката безработица. Продължаваме с мерките за привличане на нови инвеститори и подобряване на условията за развитие на бизнеса в страната, за да може животът на всеки българин да става все по-добър“.

Това се похвали в официалната си страница във фейсбук премиерът Бойко Борисов.
Безработицата в България намаля до рекордно ниското ниво от 4.2 на сто през второто тримесечие на 2019 г. Коефициентът на продължителна безработица достигна 2.5 на сто за посочения период, съобщи още заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на работна среща с представители на Международния валутен фонд, цитирана от социалното министерство.Според прогнозите на Министерството на финансите през следващата година заетостта ще се увеличи с 0.2 на сто, а очакванията са безработица да намалее до 4.1 на сто, е допълнила зам.-министър Русинова. Тя е представила напредъка на България в сферата на активната политика на пазара на труда, новите схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и възможностите за стажуване и дуално обучение на младежи.
Положителна тенденция е устойчивият ръст на средната работна заплата в България, който достигна до почти 10 процента годишно, е отбелязала зам.-министър Русинова. В браншове като финансовия и IT индустрията, годишното увеличение достига до 18 процента.

Нарастването на доходите в страната играе ключова роля за завръщането на младите българи, завършили чуждестранни университети. След направените от Министерството на труда и социалната политика тази година кариерни форуми, много високообразовани млади специалисти от Германия, Великобритания и Холандия са заявили желанието си за трудова реализация в България, е посочила Русинова.

Снимка :
Pixabay