Президентът: България ще излезе с национална позиция за членството на Северна Македония в ЕС

Правителството ще изработи национална позиция за Северна Македония и нейните критерии и изисквания трябва да станат задължително условие за приемането й в Европейския съюз.

Тези условия обаче трябва да бъдат поставени предварително и да се изпълняват, в противен случай няма да се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това стана ясно след консултативната среща в президенство по повод отношенията ни със Северна Македония и липсата на резултат от преговорите по спорните въпроси за общата ни история.

„Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие – необходими са незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемането на Северна Македони в ЕС. Правителството се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС, а също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап, и то с ясни измерители. Такава една позиция следва, разбира се, да бъде представена и в парламента“, заяви президентът Румен Радев на пресконференция след срещата в Президентството, инициирана от него.

Според държавния глава особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на надписи в музеи, паметни плочи и на позициите в обществените медии, защото постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основен критерий за успешен преговорен процес.“Трябва да се очертаят червените линии. Европейската интеграция на Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, като разменна монета. Трябва много ясно да се поставят открити условия предварително, а при неизпълнението им да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да бъде ясно предварително, да бъде заложено в самото начало на даване на старта на преговорния процес“, уточни държавният глава.
„Трябва да се очертаят червените линии. Европейската интеграция на Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, като разменна монета. Трябва много ясно да се поставят открити условия предварително, а при неизпълнението им да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да бъде ясно предварително, да бъде заложено в самото начало на даване на старта на преговорния процес“, уточни държавният глава.

Снимка :
Архив