Пласидо Доминго се оттегля от поста генерален директор на Лосанджелиската опера заради сексуален тормоз

Оперният певец Пласидо Доминго, обвинен от редица жени в сексуален тормоз и непристойно поведение, се оттегля от поста генерален директор на Лосанджелиската опера. Това обяви самият 78-годишен тенор, като го цитират световните агенции.

Доминго се отказва и от планираните си участия в операта през февруари и март, сред които в постановка на „Роберто Деверьо“.

Цитиран от „Лос Анджелис таймс“, той казва, че е взел решението да се оттегли от поста с „натежало сърце“.

„Скорошните обвинения, отправени срещу мен в пресата, създадоха атмосфера, която пречи на способността ми да служа на тази обичана от мен компания. Въпреки че ще продължа да работя за изчистване на името си, реших, че най-доброто за Лосанджелиската опера е да се оттегля от поста генерален директор и от планираните си участия“, се посочва в изявлението на Пласидо Доминго.

Оперният певец заема директорския пост от 2003 г. От компанията съобщават, че той е пял на сцената й над 300 пъти в 31 различни роли, и го описват като „бележит артист и движеща сила в създаването, развитието и разрастването на Лосанжелиската опера“.

От операта не уточняват докъде е стигнало започналото преди повече месец собствено разследване на обвиненията срещу Доминго.

През изминалите седмици няколко жени обвиниха Пласидо Доминго в сексуален тормоз. Много представители на оперното изкуство казаха, че са били свидетели на неговото непристойно поведение. Тенорът отрича обвиненията.

Снимка :

Wikipedia