Правителството отпусна още 200 милиона лева за зравеопазването

Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 година ще бъдат заложени поне 200 милиона лева допълнително за болнична помощ, от които ние настояваме поне 70% да отидат за заплати. Колко да са парите за персонал, колко за издръжка, ще бъде предмет на новия Национален рамков договор, който се приема заедно с бюджета на Здравната каса и държавния бюджет. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща в Министерски съвет с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и вицепремиера Томислав Дончев, предаде Novini.bg.

„Искаме поне половината от средствата за здравеопазване – около 2 млрд. лева, да отидат за хората. Това трябва да стане с новия рамков договор. Водени са предварителни разговори и се надявам, че този път ще сме на едно мнение“, заяви Димитров.

Това, което чух днес тук за училищното и детското здравеопазване, ме кара да съм умерен песимист. Там заложените средства за увеличение на заплатите не са колкото исканите, затова битката продължава, посочи синдикалният лидер.

Най-вероятно, ако се изпълни това, което се залага, няма да има пробем за 900 лева за сестрите и 1100 лева за лекарите и останалите медицински специалисти, каза още Пламен Димитров, като добави, че на срещата са заявени стъпки и за подпомагане на малките лечебни заведения.

200 милиона лева ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки. Наистина от много години може би, за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, че обемът дейност е постигнал таван, тоест тези пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Аз, като принципал на голяма част от болниците – областните и държавните болници, имам право на определени указания, които да спусна към тези болници и те тряба да бъдат изпълнявани. Ще търся висока отговорност от директорите и от управителните тела на болниците, ако те нарушават тези съотношения. Освен това ще усиля и хората от Министерството на здравеопазването, които да участват в тези бордове и да набладават пряко изпълнението както на нещата, които ще предложим в Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал, посочи здравният министър.

След като нямаме да имаме увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за разходи за персонал. Минимум 3/4 от тази сума трябва да отиде за разходи за персонал, отбеляза Ананиев.

Снимка :
Pixabay