Премиерът Борисов: Не е имало лобизъм за F-16, но имаше подла и яростна съпротива

Само хубави неща се чуват за нас, и само за свършена работа. Ние сме една от държавите, коите най-добре се възползваха от плана „Юнкер“. Изключително големи парични потоци усвоихме. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, по време на участието си в годишната бизнес-закуска, организирана от Американска търговска камара в България, предаде Novini.bg.

Той изтъкна, че се е направило толкова много, преди да се закупят новите изтребители F-16. Не се изкушихме да закупим по-стари изтребители. Можехме да дадем парите за пенсии и заплати, но нашата армия заслужава най-доброто. Подло беше, че ни обвиниха в лобизъм. При всичките ни срещи винаги сме поставяли геостратегическото положение на България, никога не е ставало дума за лобизъм или корупция“, увери Борисов.

„Обвиниха ни в лобизъм за сделката – беше подло, беше трудно. Затова с вицепремиера Каракачанов и с финансовия министър Владислав Горанов направихме необратима сделката. Каквото и да правят, не могат да я съборят. Американските ни партньори знаят за това“, заяви Борисов.

„Всички наши съседи се радват, че правим газови магистрали, защото ще се възползват от тях. Всичко е впечатляващо. Докато другите говорят, ние правим магистрали“, подчерта министър-председателят на България.

Всяка изоставена държава става средище на корупция и терор, предупреди Борисов. Той предупреди дипломатите да не се заиграват с историята. „Ние стъпваме на чистия извор, оставаме историята на историците, за да се върви напред“.

Бойко Борисов коментира и предстоящия Брекзит: „Никой не може да каже какво ще се случи. Дано се връзумят“.

„Благодаря за добрите оценки, за инвестициите, които се правят в различните сфери. Дори износът ни за Америка е по-голям от вноса. Това показва доверието в нас и развитието на икономиката ни. Благодарим Ви и се надяваме сътрудничеството ни да продължи“.

„Нашата икономика, благодарение на усилията на правителството, е достатъчно зряла, за да отиде оттатък океана и да стъпи на пазара на САЩ“, заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България на среща на организацията с правителството.

„Потенциалът на България е във високотехнологичните сектори, соларни паркове, производството на пробиотици, софутер за киноиндустрията“, смята той.

Петър Иванов изтъкна, че ръстът на нашата икономика надминава редица европейски страни и дори се сравнява с много световни. По думите му правителството е допринесло за развитието на трансатлантическото сътрудничество в контекста и на решението за покупка на 8 многоцелеви изтребители Ф-16.

„Енергетиката е ключов приоритет, а целта е да осигурим енергийна независима. Американските компании са ключов фактор за повишаване на диверсификацията на българската енергийна система, освен това създават нови работни места“, допълни той.

Иванов добави, че и сектор „Образование“ е много важен фактор за повишаването на бизнес климата в страната ни и Америка с радост ни помага в тази насока. „Ако желаем да успеем и децата ни да се гордеят с нас, трябва да си сътрудничим и комуникираме помежду си“, изтъкна той.

„Има две неща, които сближават България и Америка – визия и лидерство. Закупуването на изтребители Ф-16 е доказателство за доброто сътрудничество между двете страни. Те ще помогнат на България да защитава по-добре територията си“. Това заяви изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман.

По думите му Америка е инвестирала 30 млн. долара в страната ни. „Има много постижения, които можем да отбележим“, изтъкна той.