Прокуратура и полиция с последни подробности за банковия обир в София

Банковият офис, който беше обран в събота, се намира в голям хранителен магазин в „Люлин“. Към момента са задържани две лица за до 72 часа, като утре ще бъдат гледани мерките им за неотклонение. Единият е привлечен като обвиняем за извършването на кражбата, а другият е помагач, който ние наричаме „ключар“. Обявени за общодържавно издирване са още 2 лица, които също са участвали в обира.

Това разкри на извънреден брифинг ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, която разкри подробности за банковия обир в София. „Извършителите на престъпното деяние са имали предварителна информация. Един от задържаните многократно е посещавал магазина и е наблюдавал действията на служителката на офиса. Той е споделил своите наблюдения с друг от извършителите и впоследствие са се свързали с помагача, който наричаме „ключара“. Една седмица преди обира те са посетили офиса с идеята „ключарят“ да изготви ключ. Лицата са действали конспиративно – сменяли са автмобили, запалили са автомобила, с който е извършен обира, и са избягали с друг. Единият от извършителите е осигурил мобилните телефони, а друг ги е запознла с „ключаря“. Назначени са множество експертизи“, каза още тя.

„Благодарение бързата работа на органите на МВР почти веднага е задържан един от извършителите и той вече е привлчен като обвиняем. В колата му са открити 62 000 лева. Той е направил самопризнания. Другата част от парите са останали в другите двама участници в обира, които са установени категорично и се издирват. Те е трябвало да си я разделят. Към момента очакваме експертизата, за да можем да кажем колко точно е открадната сума. И тримата извършители са криминално проявени. Имаме и свидетели, които разказват за техните действия. Един от свидетелите е близка на един от извършителите и е служела за „отцепка“ докато правят ключа. Вчера е задържан и „ключарят“. В банковия офис е имало и други суми, които са били на видно място, но те не са били взети от извършителите. Те са се интересували само от отворения трезор, който се вижда и извън магазина“, добави Емилия Русинова.

В брифинга участва и директорът на СДВР Георги Хаджиев. „Получихме сигнал около 16.30 часа от касиерката, която е установила липсата на сумата. Веднага е реагирано и искам да подчертая добрата стиковка на работа между СДВР и ГДНП. Резултатът е общ и съвместно с градска прокуратура проведохме следствени действия, за да можем да предадем необходимите доказтелства. Единият извършител е задържан час след обира. Вчера е задържан и помагачът при извършването на кражбата. Първоначално и ние работихме по версията, че касиерката може да е замесена в случая, но установихме, че става въпрос за небрежност при нейната работа“, разкри той.

Снимка :
Архив