Кристалина Георгиева: Търговските конфликти сриват световната икономика

Тежките търговски спорове подкопават световната икономика, която ще се изправи пред най-бавния си растеж от близо десетилетие, заяви новият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Изследванията показват, че влиянието на търговските конфликти се разпростира навсякъде и страните трябва да са готови да отговорят в унисон с вливането на пари, каза Кристалина Георгиева в първата си реч като управляващ директор на Международния валутен фонд.
Тя също така призова за увеличаване на данъците върху въглеродните емисии за справяне с другото предизвикателство пред глобалната икономика: изменението на климата, информира АФП.
„През 2019 г. очакваме по-бавен растеж в 90% от света. Глобалната икономика сега е в синхронизирано забавяне“, каза Георгиева в реч преди есенните срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица. „Това широко забавяне означава, че тази година растежът ще падне до най-ниския си темп от началото на десетилетието.“
Тя каза още, че МВФ намалява прогнозите си за растеж през тази и следващата година. Преди това се предвиждаше световната икономика да нарасне с 3,2% през 2019 г. и с 3,5% през 2020 г. Докато напрежението в търговията се спрягаше като опасност за икономиката, „сега виждаме, че то вече всъщност взима жертви“, каза тя. „Растежът на глобалната търговия е близо до застой“.

За глобалната икономика кумулативният ефект от търговските конфликти може да означава загуба от около 700 милиарда долара до 2020 г. или около 0,8% от БВП, каза тя, която е много по-голяма отколкото фондът прогнозираше в най-лошия си сценарий.
Това е сума, „приблизително равна на цялата икономика на Швейцария“, каза Георгиева. Тя се позова на изследвания на МВФ, според които вторичните ефекти – като загубата на доверие и реакциите на финансовите пазари – са много по-големи от тези на прякото икономическо въздействие на митата. „Резултатите са ясни. Всеки губи в търговска война.“

Търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай включва покачващи се мита за стотици милиарди долари в двустранната търговия, но и конфликти с други търговски партньори.

Снимка :

Архив