1153 живеят с надеждата да получат нов орган

1153 български граждани живеят с надеждата да получат нов орган, който да им позволи да водят нормален живот, съобщиха от здравното министерство. От началото на година до момента в България са реализирани 12 донорски ситуации, които дадоха шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци.
На 12 октомври 2019 г. отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията. По идея на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на този ден Националния дворец на културата ще бъде оцветен в червено. Целта на отбелязването на този ден е да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Най-вече този ден е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

Солидарно и в координация със Съвета на Европа, България чрез Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и ръководството на Националния дворец на културата ще осветят в червено фасадата на НДК в знак на солидарност и в подкрепа на донорството в страната.

Това ще стане точно в 19 часа, НДК ще бъде осветен в червено и ще остане така до 7 ч сутринта.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.

Снимка :

Pixabay