КНСБ: Младите здравни служители напускат България заради стреса

Психоклиматът на работното място на здравните служители често не е добър и това е сред причините младите лекари да напускат страната и да търсят реализация в чужбина. Това са само част от изводите от националното проучване за отсъствието от работа заради психосоциални рискове в сектор „Здравеопазване“, направено от КНСБ. То е направено в периода 1 май – 30 октомври. В него са взели участие 53 лечебни заведения, 1245 анкетирани, сред които 408 лекари и 138 санитари.

„Недостатъчното финансиране и липсата на персонал е изключително стресогенен фактор. Защото липсата на удовлетворение от това, което правиш, и липсата на признание са изключително стресогенни“, заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Начинът на управление на самите дейности и отношенията между персонала са друг фактор.

„Това, което и мен ме учуди, е че един огромен процент – над 60% казват, че като следствие на тези стресогени и организация на работата, страдат от мускулно-скелетни заболявания. Казвам го, защото следващите три години Европейската фондация Билбао (при безопасност и здраве при работа) е определила за борба срещу мускулно-скелетните заболявания“, допълни д-р Кокалов.

„Постоянното говорене за реформа, липсата на яснота – на къде ще се върви, как ще се върви, са също много стресиращи. Системата е консервативна и тя трябва да се планира постоянно – и разходи и дейност. И когато постоянно ви стресират, че натам ще се върви, това ще се финансира (това важи и за работодателя), реформата става стресогенен фактор за всички“, коментира д-р Кокалов.

Снимка :
Pixabay