59% от руснаците искат решителни промени в страната

Почти 60 на сто от хората в Русия настояват за решителни промени в страната, а повечето от тях сочат като главно условие сериозни промени в политическата система, коментира „Ведомости“ данни от съвместно проучване на Московския център „Карнеги“ и центъра „Левада“.

Делът на жителите на Русия, желаещи решителни промени в страната си, е нараснал за две години от 42 на 59 процента, сочи анкетата. За незначителни промени се обявяват 31 на сто, а 8 процента не искат никакви.

Според 53 на сто от участниците желаните реформи са възможни само при сериозни промени в политическата система, а 34 на сто са съгласни на промени при запазване на сегашната система.

Този резултат не е признак за пълна готовност на руското население за смяна на властта, но означава, че в обществото расте недоволство. Нагласите от този род все по-често ще избиват навън, включително като протестни акции, прогнозира доклад въз основа на анкетата.

Сред онези, които най-малко искат промени, анкетираните посочват държавните служители и бюрократите – 69 на сто от запитаните, олигарсите и едрия бизнес – 67 на сто, президента Владимир Путин и обкръжението му – 25 процента.

Едва 16 на сто от запитаните смятат, че Путин може да предложи привлекателен план за промени, 9 на сто вярват, че може да го направи лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, а 5 процента – комунистическият водач Генадий Зюганов. По 3 процента виждат в тази роля опозиционера Алексей Навални и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Участниците отбелязват като най-необходима промяна в Русия да се вдигнат заплатите и жизненото равнище – 24 на сто от гласовете. На второ място се посочва смяна на правителството и президента – 13 на сто.

Авторитетът на властта в Русия пада, а разкошът, в който живеят висшите чиновници, служителите от държавните корпорации и прословутото „президентско обкръжение“, започва да дразни все повече хора, констатират авторите на доклада.

Снимка :
Pixabay