Цацаров предлага да се преразгледа кръгът на проверяваните от КПКОНПИ

Преразпределние на администрацията в Антикорупционната комисия, промяна в декларациите, орязване на кръга от лица, които да бъдат разследвани – това бяха основните предложения за промяна в работата на КПКОНПИ, направени от двамата кандидати за председател на Комисията, съобщи Дарикнюз.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от „Воля“ Симеон Найденов бяха номинирани за кандидати за нов шеф на Антикорупционната комисия. Днес в ресорната парламентарна комисия бяха изслушани от народните представители и представиха подробно концепциите си за управлението на КПКОНПИ, ако бъдат избрани на поста.
Според Сотир Цацаров числеността на администрацията е прекалено голяма, а едва 7% от служителите в КПКОНПИ се занимават пряко с превенция на корупцията. Затова той предлага и преразпределяне на административната структура на комисията. Цацаров предвижда и промени в декларациите, които се попълват, защото в момента няма ясни правила, което пък води до допускането на много грешки.

Главният прокурор иска и създаването на консултативен съвет, който да дава становища за законопроекти, които крият корупционен риск.
„При личен състав на комисията, какъвто бе цитиран – 482 щатни бройки, 7 % са служителите, които се занимават с оперативно-издирвателна работа и пряко противодействие на корупцията. Всичко друго е обща администрация, превенция на корупцията, конфликт на интереси, публичен регистър и прочее. При всички случаи броят на служителите в тази дирекция трябва да бъде увеличен. Изрично искам да кажа, че не предвиждам, каквито и да е увеличение на щата, било на отделни дирекции, било на цялата комисия, които да се дължат на абсолютното им увеличение. Този брой дава пълната възможност не просто да се редуцира администрацията, но и тя да бъде разумно разпределена, като тези звена като особено дирекция „Антикорупция“ да бъдат подсилени“, посочи Цацаров.
В отговор на въпрос за лошия имидж на Антикорупционната комисия, Сотир Цацаров коментира и че част от причините се крият и в нейната дейност.

„Коренят се в интересите на хора, които са свързани с това тя да няма правомощия, да не посегне на това, което те имат. Това са същите кръгове, които са източник и на атаките срещу институцията, която в момента ръководя. Всеки, чието имущество е запорирано, всеки, който е обвинен, и ако притежава средставата за въздействие, няма да има положително отношение към комисията“, отсече той.

Снимка :
Архив