Б. Борисов: Информацията на президента Путин явно е стара

Информацията на президента Владимир Путин явно е стара и невярна. Вече имаме 140-150 км прокопани. Как ще бавим „Турски поток“? Ние изчаквахме всички разрешителни от Европейската комисия и Брюксел. Не сме като Драгомир Стойнев и БСП. Ако бяхме като тях, щяхме да почнем да работим без разрешителни и после да ни наказват и глобяват от ЕК. Нищо умишлено не правим. Добре дошъл е президентът Путин, ще отидем и ще видим как се строи. Отправили сме му покана. Строим по 5 км на ден. Всички ни казват браво. През България ще минава газ във всички посоки. Не искам да влизам в обяснения какво е казал президентът Путин. Аз знам, че съм направил всичко за България. Имаме всички разрешителни от ЕК и Брюксел. Сега и във Вашингтон ни гарантираха, че ще бъдем Газов хъб на Балканите. Това също показва, че няма никакъв проблем и имаме одобрението на всички за „Турски поток“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ премиерът Бойко Борисов, който коментира думите на руския президент Владимир Путин, че България умишлено бави строителството на газопровода „Турски поток“. „Аз имам много важни срещи, не е само тази с президента Доналд Тръмп. Бяхме в Саудитска Арабия, Южна Корея, Япония, Кремъл. Но да бъдеш на камината в Белия дом, заедно с президента Тръмп, вицепрезидента Пенс, държавния секретар Помпейо, е нещо много голямо и явно някои ни завиждат, че сме толкова лоялни членове на НАТО и ЕС. Ние сме си изработили тази среща. Доналд Тръмп е изключително приятен и здрав човек. Уникален е. Беше подготвен по всички теми. Сега искам на голямото мониторче да пуснате срещата ни, не на малкото. Обичам да си се гледам. Не всеки българин е посрещнат от 21 топовни салюти и 500 гвардейци във Вашингтон. Тогава ми стана драго за България. Всичко се дължи на сериозната ни работа“, коментира Борисов срещата си с Доналд Тръмп.

„Свободата на медиите в България е много голяма. Във Вашингтон гледах как се бутаха, викаха и крещяха медиите. Стана ми жал за президента Тръмп. Кажете ми тук коя новина не е достигнала до медиите? Няма значение лоша или добра за управляващите. Всичко излиза на бял свят. Президентът Тръмп ясно разбра всичко за България – за енергийната ни диверсификация, за превъоръжаването. Другата седмица пристигат американски ядрени експерти и лично ще ги заведа в АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“. За Доналд Тръмп догмите също не са важни. Аз поисках да се прати американски специалист за свободата на словото. Писна ми да слушам, че в България няма свобода на словото. Това е причината вчера да разговарям 2 часа с „Репортери без граници“. Искам да ми се дадат факти. Дайте една новина, която не е излязла по медиите. Олигарси си направиха медии и сега твърдят, че са издатели и разследващи журналисти и не могат да бъдат пипани. Аз като приключа с политиката, ще си направя сайт и ще кажа, че съм разследващ журналист и никой няма право да ме пипа. Ще бъда най-добрият разследващ журналист. Аз не мога да контролирам автоцензурата в медиите. Отправил съм апел към всички медийни издатели да направим една рамка и да спрем с темата за свободата за словото. Затова съм поискал специален американски представител да дойде и да хванем бика за рогата“, разкри Бойко Борисов.
Премиерът коментира и темата за избор на нов главен прокурор и председател на КПКОНПИ. „Ролята на Сотир Цацаров и Иван Гешев не е да бъдат добри хора. Какво лошо има Сотир Цацаров да поеме КПКОНПИ? Вие също сте работили в двете национални телевизии. Това не е ли конфликт на интереси? Цацаров е много начетен човек и може да победи всеки един в диспут. Гешев е израснал много повече в оперативната работа и според мен ще работи много добре с МВР и ДАНС, което е важно за прокуратурата. Аз съм подкрепил най-много Лозан Панов. Питайте го него. Той идваше често при мен. Аз не съм лицемер. Представете си, че конкурент на Иван Гешев беше Данаил Кирилов. Кой друг да издигнем – Мая Манолова? Данаил Кирилов е най-добрият юрист в нашите редици. И какво щяхте да ме питате днес? Защо член на ГЕРБ стана главен прокурор? Другият добър избор щеше да е Емил Радев, но и той е евродепутат от ГЕРБ и щяхте да ми задавате същите въпроси. Огледал съм и други, но ги мързи, не им се работи. Омръзна ми на мой гръб разни хора да заемат постове и после да говорят глупости. Говоря за Мая Манолова, Христо Иванов. Румен Радев върна първия указ за Иван Гешев, за да влезе в новините. Та братът на Гешев му е лична охрана. Как няма да одобрява Гешев? Аз съм демократ и не понасям някой да ми кляка на колена“, разкри министър-председателят.

„Президентът Радев, когато си направи партия и влезе в парламента, защото ние сме парламентарна република, тогава може да говори за промени. Аз не бях съгласен с някои неща навремето, направих си партия и влязох в управлението. Това да направи и президентът Радев. Да влезе в парламента и да променя Конституцията. Няма да участваме в неговите консултации. Това е пореден опит да угажда на БСП. Те са от една партия. За мен е много по-важно мнението на Венецианската комисия и ще се съобразявам с него. Една от препоръките на комисиите е независим прокурор да разследва главния. Ще обявим всички препоръки на Венецианската комисия на извънредно заседание в следващите дни“, заяви Борисов по повод идеята на Румен Радев за промени в Конституцията.

„Бисер Петков изобщо не се справяше със задачите си. Беше отдавана за махане. Не случайно и още 5 млн. лева ще налеем за социалните работници. Петков не се справяше това е. Виждате и днес махнахме областният управител на Перник. Махнахме и шефа на ВИК-Перник. Като са спали и не са вършили работа, сега понасяме отговорност“, обяви премиерът.
„Всички международни агенции вдигат кредитния рейтинг на България. Това говори, че икономиката е стабилна и устойчива. Готови сме да влезем в ERM 2 и банковия съюз. Подобрена е рамката за борбата с пране с корупцията. Това е борба с корупцията. КПКОНПИ е запорирала 3 млрд. лева. Най-голямата лъжа на лъжите е, че аз съм задължил следващите поколения. Това не е така. Оказва се, че ние сме държавата с най-нисък дълг в Европа. Имаме сериозни буфери при международен шок, рецесия, икономическа криза. Това означава добър стопанин. Това означава да се грижиш за държавата си. Затова харчим, колкото изкарваме. Банковият сектор е стабилен и печеливш. Всичко това са думи на международните агенции, не са мои. Имаме икономически ръст и най-ниска безработица. От днес и София е с най-висок кредитен рейтинг сред всички балкански столици. Това е истината“, завърши Бойко Борисов.