250 лева минимална пенсия от 1 юли догодина

След продължителните и изпълнени с напрежение вчерашни дебати по бюджета на Държавното обществено осигуряване, довели до прекъсване на заседанието, днес депутатите гласуваха окончателно новия размер на минималната пенсия.

В момента тя е 219,43 лева, а от 1 юли догодина ще се увеличи на 250 лева. Около това се обединиха управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а от промяната ще се възползват около 800 000 български пенсионери.

От БСП излязоха със собствено предложение – 250 лева минимална пенсия от 1 януари и 300 лева – от 1 юли, но то не срещна одобрението на парламентарното мнозинство. Депутатите не се съгласиха и настояването на левицата размерът на минималната пенсия за следващата година да бъде гласуван поименно в пленарната зала.
Не срещна подкрепа и предложението на ДПС увеличението да стане още в началото на следващата година.

Мнозинството отхвърли и идеята на левицата за преизчисляване на всички пенсии. Според тях пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. трябва се преизчислят от 1 септември 2020 г., като инвидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2016 г.

 

Снимка :
Pixabay