Боил Банов: Осигуряваме 2,7 милиона лева за свободните творци

2,7 милиона лева осигурява държавата за свободните творци. От тях ще могат да се възползват около 1200 души, които са актьори, художници, музиканти, литератури, които се самоосигуряват. Това съобщи министърът на културата Боил Банов по време на брифинг в Министерския съвет.

Най-нуждаещите се свободни творци ще получат по три работни заплати. Сумата се отпуска за времето на извънредното положение плюс още един месец. „Това не е социална помощ, а подкрепа в момента, след това ние ще очакваме подкрепа на нашия дух“, коментира министър Банов.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пък съобщи, че продължава и програма „Мелпомена“, която е на стойност над 2 милиона лева и по нея ще бъдат открити над 200 работни места.

Културният министър Боил Банов напомни още веднъж и обявените вчера решения за подпомагане и на държавния културен сектор. Те предвиждат гарантирани заплати и осигуровки за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за периода на извънредното положение, но не повече от 6 месеца. Самоосигуряващите се творци в областта на културата и изкуствата пък ще получат по 1 минимална работна заплата и ще им се начислят осигуровки за времето на извънредното положение и един месец след отмяната му. Освен това съществува и възможността за отпускане на безлихвени кредити до 1500 лева, които ще могат да се изплащат до 10 години. Също така културните институти ще могат да ползват и мярката „60-40“ за запазване на работните места.

Снимка :
Министерски съвет