Държавни бензиностации се борят с изкуствено завишените цени на горивата

Проектът за държавните бензиностанции ще бъде даден за обществено обсъждане. Целта на проекта е да се свали напрежението за съотношението между цена и качество и изпълняване на задължителни европейски директиви по отношение на държавния резерв. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов. Това не е прецедент за европейското законодателство. Това ще направи сектора доста по-предвидим. Ще има една точна мерилка къде какво се случва и всички ще се съобразяват, заяви Караниколов. Той увери, че държавните бензиностанции ще бъдат равнопоставени с всички други пазарни субекти.
На пазара ще има още един играч. От това нито едни пазар не е пострадал. Ще има повече конкуренция. Мисля, че това ще е добре за целия пазар, най-вече за потребителите, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Двамата коментираха и предстоящото отваряне на големите търговски центрове.

Трябва сериозно да отчетем, че в тези молове работят много магазини. Заетите в тях са около 290 000. Тяхното неработене вреди не само на техните бюджети, но и на бюджета на държавата. Трябва да направим така, че колкото може повече икономически субекти да се върнат на работа, но при спазване на мерките. Моловете ще работят, така както работят хранителните магазини, при спазване на най-строги хигиенни мерки. Това е много важно за бюджета на държавата, заяви Емил Караниколов.

Министър Ананиев трябва да издаде заповед, в нея ще бъдат описани всички мерки, добави той.

Преди отварянето на какъвто и да било тип институции, се работи по т.нар. санитарен протокол, който се изготвя от службите и лекарите. Този протокол указва на ръководството на институциите как може да се работи. Нито една институция – била тя мол или детска градина, не може да бъде отворена без да бъде изчистен в най-малки детайли т.нар. санитарен протокол. Такъв санитарен протокол се готви и по отношение на детските градини. Той ще бъде приложен, когато дойде времето, поясни Томислав Дончев.

Когато всички са единодушни, че е дошъл моментът, примерно, да дадем повече правомощия на кметовете да преценят коя детска градина би могла да бъде отворена, добави вицепремиерът. По думите му това към момента още не е факт.

Снимка :
Архив