Америка напуска СЗО

САЩ уведомиха официално ООН, че напускат Световната здравна организация, считано от 6 юли 2021 г., предаде Агенция Ройтерс. След 70-годишно членство в световната организация САЩ ще преустанови участието си в нея, се казва в едногодишното предизвестие, което президентът Доналд Тръмп е предал на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Ройтерс припомня, че причината за тази стъпка са обвиненията на американския президент към СЗО за забавяне на ключова информация за разпространението на COVID-19 и отсъствие на безпристрастност към Китай – обстоятелства, които според Доналд Тръмп са допринесли за възникването на пандемията и тежките последици, които причини на страната му. От март досега тя е отнела живота на над 130 000 американци и продължава да се развива динамично и възходящо в 40 от 50-те американски щата.

СЗО нееднократно отрече твърденията на Тръмп, че насърчава китайската „дезинформация“ за вируса.

С напускането на САЩ СЗО губи най-големия си финансов благодетел. През миналата година Вашингтон внесе 400 млн. долара – сума, която представлява 15% от бюджета на организацията.

Говорителят на Антониу Гутериш уточни, че САЩ трябва да изпълнят две условия, за да се оттеглят от СЗО. Първото е да дадат едногодишно предизвестие, а второто – да нямат задължения към СЗО. Към момента най-голямата икономика в света дължи 200 млн. долара на организацията. С американски средства се финансират програми за ограничаване на детската смъртност, полиомиелита, ХИВ, хепатит, туберкулоза и други болести.

Доналд Тръмп спря вноските към СЗО още през април. В края на май той се закани да изтегли страната си официално от организацията, ако тя не се реформира и й даде едномесечен срок, в който трябваше да започне промени.

Веднага след като президентът оповести решението си за напускането, в специално изявление Федерацията на американските учени осъди действията на Тръмп.

„Това решение идва в момент, когато най-много имаме нужда от международно сътрудничество и то само ще навреди на световната борба срещу COVID-19“, посочват учените.

В края на май, когато заплаши да изтегли САЩ от СЗО, Тръмп обеща да пренасочи американската вноска в организацията към „други световни и спешни нужди в областта на общественото здравеопазване“.

Снимка :
Pixabey