Ананиев връща част от мерките заради антирекорда от 240 заразени

Областните щабове и кметовете на общините трябва да завишат проверките дали се спазват мерките във връзка с пандемията от COVID-19. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Знаете, че мното от мерките отпаднаха. Гласувахме доверие на българските граждани и много бизнесмени, но за съжаление броят на носителите на COVID-19 се увеличава и премина критичната точка от 200 души на ден. Затова ще трябва да върнем някои от мерките“, заяви Ананиев. Всичко, поясни той, е обсъдено с премиера Бойко Борисов и с НОЩ.

Новите забрани влизат в сила от полунощ:
Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия за всички възрастови групи ще се провеждат без публика. Забраняват се посещенията в нощните заведения на закрито. На открито се допуска заетост от 50% от общия капацитет на заведенията.

Забраняват се празненствата на открито и закрито на повече от 30 човека. Това важи за балове, кръщенета, сватби.

Направени са и промени, които касаят задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции.

Контролът по места ще бъде засилен максимално, увери министър Ананиев.

Мерките ще бъдат в сила до второ нареждане, обясни още той.Най – рано след седмица ще има резултати от мерките, които се взимат днес. По думите му бумът на болни може би ще спре след предприетите днес мерки. Министърът все пак добави, че ако ситуацията не се промени в положителна посока, а се случи точно обратното – може да има и по-строги мерки.

Кирил Ананиев обаче все пак сподели и нещо положително. Той пожела да изрази задоволството си пред медиите от големия брой оздравели.

На въпрос защо той не е напуснал мача ЦСКА – Локо (Пд), министърът отговори, че е напуснал стадиона и то доста разочарован, защото не са се спазвали мерките и сподели, че като млад е бил футболист и знае каква е тръпката.

Министър Ананиев разкри още, че ако някой не спазва мерките – персонал в заведения, хранителни магазини, молове – веднага ще последва затваряне.

Провеждат се разговори непрекъснато с всички институции, информира той. Към момента на брифинга стана ясно, че не се планува България да изисква PCR тест на чужденците.

Относно дали има болнични заведения, които скоро няма да имат никакъв капацитетът, здравният министър успокои, че болниците ни са с достатъчно големи възможности и нямат проблеми към момента.

Снимка :
Pixabey