Новозаразените в последните 24 часа прехвърлиха 1000

Броят на новозаразените продължава да е висок. 1024 са случаите на КОВИД-19 за изминалото денонощие, показват официалните данни. На фона на тази трайна тенденция вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че ще се обсъди носенето на маски и на открито.

12366 са активните случаи на КОВИД към момента, от тях 1562 с в болниците, а 88 в интензивните отделения. Излекуваните за последните 24 часа са 210, а починалите 22.

Най-голяма част от новите случаи са в Пловдив – 109 и София – 292, Благоевград – 60, и Бургас – 63. Броят на болните медици от началот на пандемията стигна 1622, като лекарите са 588, а сестрите – 549.

На този фон от здравното министерство съобщиха, че са идентифицирали проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с пандемията. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити. По тази причина през следващата седмица със заповед на здравния министър ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата, обясниха от ведомството.

Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване. Освен това здравният министър коментира, че е получил множество предложения за носене на маски на открито.

Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология. „Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно“, уточни проф. Ангелов.

Снимка :
Pixabay