7-те правила на добрия сън

Лягайте си по едно и също време

Графикът е нещо, което тялото ви обича повече от всичко. Когато имате график за сън, спорт, хранене, мързелуване, тялото ви не се стресира, защото е подготвено за всяка една дейност. Ето защо сънят ви ще бъде много по-спокоен и качествен, ако си лягате и дори ставате по едно и също време. И независимо дали е уикенд, работен ден, канени сте на среднощно парти, не нарушавайте графика си, за да не нарушавате и съня си, който е от особено значение за здравето, психиката, дори външния ви вид.

Спете на пода

Спането на пода е нещо, което може да реши проблемите с болките в гърба, кръста и врата. Няма нищо по-естествено за тялото ви от това да спи на твърда повърхност. Така че, забравете поне за 1-2 седмици мекия матрак и ще отбележите огромната разлика в положителна насока, що се отнася до качеството на съня ви.

Вижте още:  Защо е здравословно да се спи на пода? >>>

Забравете за мобилните устройства преди сън

Зяпането в телефона, браузенето, игричките на таблета са ритуал преди лягане за много хора. Но тези устройства ви облъчват с т.нар. синя светлина, която ви действа разсънващо, освен това съзнанието ви се препълва от всевъзможни информационни дразнители точно преди лягане, което прави заспиването трудно, а сънят ви неспокоен. Ето защо просто махнете телефона и таблета от нощното шкафче.

Добави описание

Спете на тъмно

Светлината е една от най-големите врагове на добрия сън. Забравете за нощната лампа, декоративното, макар и слабо, осветление, дори си вземете плътни завеси или щори, които да скриват светлината от уличните лампи или от луната при пълнолуние. За да може организмът ви да се отпусне напълно и да спите спокойно, трябва да си осигурите място с пълен мрак.

Избягвайте консумацията на захар преди лягане

Захарните изделия са силно енергизиращи, а консумацията им преди лягане често действа като чаша силно кафе. Лесно може да ви стане тежко от твърде сладки храни, а това ще попречи на спокойния ви сън. Хората, които консумират твърде много сладко преди лягане често сънуват и кошмари.

Не си лягайте скарани или завладени от тревожни мисли

Подсъзнателно негативните емоции ще ви ви пречат да се отпуснете, а оттам и сънят ви ще бъде лек, изпълнен с въртене, събуждане и чувство за недоспиване на сутринта. Така че, постарайте се поне да не си лягате скарани с половинката ви, както и да оставите настрана проблемите си на работа. Има друго място и време за тях.

Използвайте олекотени завивки и леки одеяла

Спалното бельо се оказва от огромно значение за добрия сън. Твърде топлите, тежки и от изкуствени материи завивки могат сериозно да повлияят на добрия ви сън. Не се опаковайте твърде много, за да не се събудите от кошмари и плувнали в пот. Изберете си леки, меки и дишащи завивки, в които да спите като в облаците.