БОМБА В ЕФИР! Йордан Цонев съсече БСП за КТБ! Депутатът обвини ГЕРБ за далаверите в НДК

Питайте банкерите защо Цветан Василев е бил два пъти банкер на годината, заяви Йордан Цонев пред БНТ. Депутатът коментира втората разсекретена стенограма за КТБ и съсече БСП.

„При президента Росен Плевнелиев разглеждахме няколко варианта за КТБ. Вече беше ясно, че има доста фирми „бушони“, на които са раздавани кредити без покритие. Главният прокурор обеща, че до 20 юли ще внесе обвинителния акт, който ще е от 15 000 страници. Всички бяхме за това решение за банката, само БСП бяха против – Румен Гечев, Михаил Миков… Мотивите им бяха измислени“, отсече Цонев.

„От ДПС предложихме европейския модел, при който банката се разделя на две – „добра“ и „лоша“. „Добрата“ банка щеше да стане държавна и да се спасят активите й. За „лошата“ банка щеше да се търси чуждестранен инвеститор. Виновникът за фалита на КТБ е Цветан Василев. Ходил съм при него и сме се виждали. И днес се виждам с банкери. Разговарял съм с него служебно. Обсъждали сме законодателни промени в банковата сфера. Не виждам нищо лошо в това. Не съм знаел, че раздава кредити без покритие на шофьорите и подчинените си. Никога не съм имал сметки в КТБ. ДПС също. Не е вярно, че парите на държавата са били в КТБ. Тогава имаше 80 млн. лева. Ако това са парите на държавата, здраве му кажи. Не е вярно, че държавата е ощетена от заема за покриването на влоговете. Парите ги дадоха другите банки от своите печалби. Държавата дори е на печалба от заема, който даде на Фонда за гарантиране на влоговете в банки“, продължи Цонев.

„Държавният бюджет не само не е загубил от фалита на КТБ, а е спечелил“, изненадващо заяви Цонев. В подкрепа на думите си той посочи, че бюджетът е дал 1.65 млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете, но с фиксирана лихва от 2.95%. „Фондът е върнал вече 1.1 млрд. Знаете ли колко е лихвата, която е спечелил бюджетът от това – 105 милиона. Не само, че не е ощетен бюджетът, не само, че не са ощетени данъкоплатците, но бюджетът е на печалба“, обясни депутатът от ДПС.

Цонев коментира и скандалите с НДК. „Битката е за власт и пари. Боршош не е човек на БСП и ДПС, а на ГЕРБ – да си се разберат там“, заяви гостъ в студиото.

„Нашата оценка за кабинета „Борисов 3″ е много лоша. Редуват се скандал – черен пиар, скандал – черен пиар. В ГЕРБ се водят вътрешни битки. Темата за изтребителите трябва да се реши от експертите. Ние от ДПС нямаме отношение кой самолет трябва да бъде избран. Трябва да е най-добрият, а изборът трябва да се направи от експерти“, категоричен беше той.

Цонев коментира и инцидента в Асеновград. „Трябва да оставим институциите да си вършат работата. Щом някой е виновен, той трябва да понесе наказанието си, без значение дали е българин, циганин или турчин. Националистическите лидери си правят кризисен пиар. Те не могат да водят политика на етнически мир. Навсякъде, където се появят при етническите малцинства, предизвикват единствено погнуса. Нашият призив към Бойко Борисов е да ги дръпне от точките на конфликти, защото това може да ни излезе скъпо. Тези хора нямат място във властта“, завърши депутатът.