Емил Кабаиванов: Недопустимо е искането на Главното мюфтийство за Куршум джамия

Искът на Главното мюфтийство за собствеността на карловската Куршум джамия и прилежащи имоти е недопустим, каза в ефира на Радио „Фокус“ кметът на града д-р Емил Кабаиванов по повод позицията на Карлово по казуса. Според Кабаиванов 21 общини и държавата в лицето на МС са призовани като ответници.

„Въпросът за правоприемството е основополагащ, защото липсата му, което установи Апелативния съд и беше след това потвърдена от Върховния касационен съд, показа, че Главно мюфтийство няма никакво основание да претендира за каквито и да е имоти на територията на Република България. Припомням, че вече имаме решение на съда, което отхвърля правоприемството“, обясни той. По думите му трябва веднъж завинаги да бъде прекратена тази кампания и искане за отнемане на имущество от българските общини и най-вече от българските граждани. „Възможно е да има напрежение в обществото, ако се стигне до дълги съдебни спорове, но причина за това няма да са българските общини, защитаващи интересите на страната“, каза още Емил Кабаиванов.

Главното мюфтийство отново предявява претенции за собствеността на карловската Куршум джамия и прилежащи имоти, въпреки че преди година Върховният касационен съд не призна Мюсюлманското изповедание за правоприемник на мюсюлманските общности, функционирали в България до 1949 г.