През 2016 г.: Най-много катастрофи с жертви има в Пловдив, най-малко – в Смолян

Най-много катастрофи с жертви на глава от населението са станали в Пловдив, най-малко – в Смолян, показва анализ за 2016 г. на Съюза на българските автомобилисти (СБА) за рисковете и факторите, които водят до трагични случаи на българските пътища.

През изминалата година в Пловдив са регистрирани 1049 тежки пътнотранспортни произшествия със 73-ма загинали. Сред основните причини за катастрофите са шофирането с несъобразена скорост, неподаването на сигнализация, извършването на непозволени маневри и отнемането на предимство.

Друг проблем, който все по-често се оказва причина за трагични случаи е шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични вещества.

Средно всяка десета катастрофа в България е довела до смъртен случай, като общо в страната са регистрирани 7404 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души, а ранените за близо 10 000 души.

В София се отчита спад на произшествията и загиналите в катастрофи.

За 2015 г. броят им е бил 63-ма души, а през 2016 г. – 42-ма. София и Силистра са и единствените два града, в които няма загинал пешеходец.