ТЕЖЪК РЕМОНТ! Депутатите влизат в новата пленарна зала чак след европредседателството

Новата пленарна зала, където ще се преместят депутатите, ще бъде готова след Европредседателството. Пускът по план е предвиден за август 2018 г., пише на табелата на строителния обект, из който бяха разведени представители на медиите, за да видят докъде е стигнал ремонтът, съобщава Канал 3.

Изтърбушените прозорци и оголени до тухла зидове, над които надничат оригиналните тавани и полилеи от времето на соца, трябва да се превърнат в преобразена, модерна пленарна зала, която да приюти народните представители, ако решат – още от есента на 2018 г.

159 строители ударно ремонтират, а скелетата са достигнали до тавана на зала „Св. София“, който ще бъде премахнат и на негово място ще има стъклен купол. Стъкленият покрив ще осигурява естествена светлина през целия ден. Вътрешният двор на сградата, в която заседават досега парламентарните комисии, е превърнат в строителна площадка.

На нея ще се изгражда фоайе с 4 асансьора, за да влизат оттам депутатите и да се изкачват до пленарната зала. то ще е със своеобразен стъклен купол.

В новата зала ще има общо 270 места, в нея са предвидени ложи за президента, патриарха и други официални гости. Обичайните кошарки за снимащите – оператори и фоторепортери, също ги има, а под залата ще се помещава пресцентърът.

Около 20 млн.струва ремонтът на новата пленарна зала, а каква ще е съдбата на старата, още не е решено. Най-вероятно е да се превърне в музей и посетителски център за развеждане на групи, което всъщност се осъществява и сега, но насред работния ден на депутатите, които нерядко н пленарната почивка се бутат из кулоарите с поредната група ученици, пенсионери или просто избиратели от населеното място на депутат.