Новородено починало в „Пирогов“

9-дневно бебе е починало от сепсис в „Пирогов“, като в кръвта му е открита бактерия, доказваща наличието на вътреболнична инфекция, съобщава Нова телевизия.

Гинекологът д-р Елена Леви от Пловдив ражда сина си Емануил на 3 май в „Майчин дом“ в София. Колегите й казват, че детето е добре, но в деня на изписването не се оказва точно така. Докторите съобщават на майката, че имат съмнение за вродена аномалия – стеснение, при което храната не може да преминава през стомаха на бебето. „Aз съм акушер-гинеколог и бременността ми бе добре проследена. Все пак едно дете, докато не се роди, няма как да сме сигурни на 100 %. Така че, повярвах на колегите“, разказва д-р Леви.

Така момченцето е преместено с линейка в „Пирогов“ за операция. Няколко дни по-късно лекарите отхвърлят опасността от аномалия и установяват, че няма стеснение на стомаха, а детето е захранено. Обаждат се на майката да отиде да си вземе бебето. За втори път Елена Леви се подготвя да прибере Емануил у дома. Купува и торта – за благодарност на колегите. Не знае, че вместо да го посрещне, ще трябва да го изпрати.
„Три часа чаках пред вратата на реанимацията. И в 13.00 часа лично бях повикана от завеждащия на отделението да ми съобщи, че детето е починало. И аз ги попитах още тогава – на 12 май – от какво почина при положение, че ми казвахте, че е добре. А в един момент – почина. Е, вие сте лекар, знаете – отговори ми. Но това не е обяснение за една майка – аз в този момент бях майка, не лекар. Резистентен вътреболничен щам – това ми каза шефът на отделението. Това е бактерия, придобита в болницата. Починало е от сепсис“, обяснява през сълзи д-р Леви.

Кръвните изследвания на Емануил от деня на смъртта показват наличие на псевдомонас. „Това е бактерия, която е подчертано вътреболнична с подчертан афинитет към хирургични отделения. А при постъпването на моето дете в „Пирогов“, както и в „Майчин дом“, това изследване бе отрицателно“, категорична е майката.

Становището на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ пристига три месеца по-късно. В него се споменават двете отрицателни проби в двете болници, а изводът на финала е, че „липсват категорични данни инфектираността да е от вътреболничен произход”. Единствените категорични данни, които съществуват са, че детето е загинало от сепсис. Майката пък е в рисков фактор – с прееклампсия, високо кръвно налягане и възпаление. „В кой точно момент и кога е станало заразяването на това дете – дали още вътреутробно или по време на раждането – никой не може да го докаже“, заяви проф. Златица Петрова, директор на агенция „Медицински одит“. Тя обясни, че двете отрицателни проби от изследвания на новороденото в „Майчин дом“ и при приема в „Пирогов“ не са атестат, защото били взети от ушния канал, езика и носа. В документацията на Емануил Леви от „Майчин дом“ обаче пише, че е взета хемокултура, т.е. изследванията са кръвни. Бебето умира на седмия ден от престоя си в „Пирогов“.

„Той не е опериран, което е най-големият парадокс. Детето няма хирургичен проблем, а стои в хирургично отделение, където е повече от ясно, че е развъдник на бактерии“, казва майка му Елена. Според инспекторите от РЗИ хигиената в отделението е била на ниво. По това време в отделението обаче се е извършвал ремонт, имало е строителни работници, преминаващи през едни и същи помещения с болни деца. В отговора на „Медицински одит“ се казва, че в детските клиники на „Пирогов” е имало два изолирани случая на псевдомонас. Т.е. още две деца с бактерията, но те не са били в контакт с Емануил. „Логично е, че децата нямат контакт помежду си, но персоналът имат контакт с тях. Смятам, че е в пряка връзка със заразяването на моето дете. Действията на реаниматора вечерта показват много ясно, че детето ми е забавено. При шоково състояние, което е хванато и овладяно в първа фаза, смъртността е до 20 %. При шоково състояние в крайна фаза, в което е било моето дете, когато е преведено в реанимация, смъртността е над 90 %. Надявам се компетентните органи да отговорят по-адекватно на този въпрос“, допълва д-р Леви. Документите показват, че новороденото момченце е вяло и не се храни добре още вечерта преди смъртта си. Дежурният лекар вика реаниматор на два пъти, но бебето е преместено в реанимация едва в 6.20 ч. на 12 май. Според проф. Петрова обаче лекарите в „Пирогов“ са реагирали навременно.

От спешния институт засега предпочитат да мълчат. А Елена не се съмнява, че ще попадне под обстрела на хората, които довчера с чест е наричала свои колеги. Но това не я плаши. Най-страшното вече й се е случило. И макар че от дете иска да е лекар – такъв, който спасява живот и който му проправя път – вече не може. Не води раждания. И не преглежда бременни жени. „В момента съм емоционално нестабилна, искам само да има наказан и това да се обяви публично. Мечтая да видя наказани“, призна почернената майка.