НОИ преизчислил пенсиите коректно

Националният осигурителен институт е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка, съобщи социалният министър Бисер Петков. Той уточни, че има и малко на брой хора, при които пенсиите нямат реално увеличение. Това се отнася до тези, които през 2006 г. са получили повторно увеличение на пенсиите – тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии, които същевременно са ограничени по размер, като се отнася за 4900 от пенсионерите у нас.

Обяснението е на социалния министър идва след жалби от пенсионери, подадени в НОИ, които не са получили планираното увеличение от 2,4% на доходите cи от 1 юли т.г.
Историята на пенсиите е доста сложна, неразбирателства се получават при преизчисляването, обясни министърът. От 2017 г. има нов механизъм за преизчисляване и индексиране на пенсиите, който замести прилаганото дълги години т.нар. швейцарско правило. Новото е, че старият размер на пенсията не се увеличава пряко със съответния процент, получен по швейцарското правило, уточни Петков.

Процентът на увеличение на пенсиите за т.г. е 2,4% на база данните за средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени за 2016 г. До 1 януари т.г. тежестта на година осигурителен стаж беше 1,1%, а от 1-ви януари 2017 г. за новите пенсии и от 1 юли 2017 г. за старите нарасна с 1,26%, което е, всъщност, нарастване с 2,4%.
Този нов механизъм, приет през 2015 г., като част от пенсионната реформа, тази година за първи път беше приложен на практика. Целта е да се стимулира участието в пенсионната система и да се отчита осигурителния принос на лицата в по-голяма степен, подчерта министър Петков. С преизчисляването на пенсиите се определя нов размер на пенсиите към датата на отпускането на пенсията, продължи той. В масовия случай увеличението е с 2,4%, но има и малко на брой, при които пенсиите нямат реално увеличение – именно това са тези 4900 пенсионери.
Има жалби от пенсионери, но тези жалби не са много. При някои пенсии са се насложили някои промени в годините на механизми и нормативни актове, коментира Бисер Петков. Целта ни е да надградим този нов механизъм и да отчетем опита, който имаме при сегашното преизчисляване, посочи той.
От следващата година размера на пенсиите ще нараства съобразно нарастването на тежестта на осигурителния стаж, т.е. ако процентът, който се получава по швейцарското правило на очакваните данни за 2017 г., е 3,8% – с толкова ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери, обеща министър Петков.

160 са получените жалби от пенсионери до момента, които твърдят, че не са получили увеличение на пенсиите, заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов. Всички те са получили минималната пенсия, която от 1 октомври т.г. вече е 200 лв.