САЩ напускат ЮНЕСКО в края на годината

Държавният департамент на САЩ съобщи официално, че страната прекратява членството си в ЮНЕСКО.

Това ще стане на 31 декември, в края на втория и последен мандат на генералния директор Ирина Бокова. В момента на обявяването на решението на Вашингтон тя потвърди, че в централата в Париж е получено официалното писмо на държавния секретар Рекс Тилърсън по този повод. Организацията коментира, че това е загуба за „семейството на обединените нации“.

„Не беше лесно да вземем подобно решение. То отразява загрижеността на САЩ от растящите проблеми в ЮНЕСКО, необходимостта от фундаментална реформа на организацията и продължаваща антиизраелска позиция в ЮНЕСКО“, се казва в позицията на Държавния департамент.

В нея се потвърждава, че страната ще поиска „да останем ангажирани като наблюдател, за да допринасяме с гледните точки и опита на САЩ“.

До 2011 г. Вашингтон внасяше около 80 млн. долара годишно в бюджета на ЮНЕСКО, но след това спря вноските като протест срещу състоянието на организацията и антиизраелската ѝ политика. Това се равняваше на близо една пета от средствата. САЩ запазиха гласа си в 58-членния управителен съвет, който до утре трябва да избере наследника на Бокова и да го предложи за окончателно одобрение на Общото събрание през ноември.