Менда Стоянова: С 15% скачат учителските заплати догодина

С около 15% ще бъдат увеличени учителските заплати през следващата 2018 година. Това съобщи шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) в интервю за БНТ. Тя подчерта, че за сектор „Образование“ са предвидени 330 млн. лв. в бюджета за догодина. според Стоянова следващият сектор, който ще получи най-висок увеличение за разходите си е този на сигурността.

1 млрд. лв. повече ще бъдат отделени за пенсии, здравеопазване и социална политика, съобщи още Менда Стоянова. Тя уточни, че заплатите в последния сектор трябва да бъдат увеличени, за да не се губят служители, които напускат сектора заради ниските си възнаграждения. Целта е да докажем на тези хора, че държавата оценява техния труд и ще ги подкрепя.

Като голямата гордост на Бюджет 2018 Менда Стоянова определи резкия скок на минималната работна заплата от 450 на 510 лева. В новия бюджет има достатъчно пари повече, но средствата са фокусирани в приоритетните сектори, защото така е справедливо, коментира още шефката на бюджетната парламентарна комисия.