Омбудсманът ограничи правомощията на частните съдебни изпълнители

Това е първият парламент, който се реши на важната стъпка и ограничи свръх правомощията на частните съдебни изпълнители.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова от трибуната на Народното събрание, след като днес бяха приети окончателно промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Текстовете бяха инициирани от Манолова и с тях се прекратява възможността гражданите да бъдат съдени, без изобщо да знаят. Длъжниците вече ще могат да плащат в рамките на съдебния процес и поискано плащане, без да стигат до частен съдебен изпълнител. Въвежда се пропорционалност между наложените репресивни и изпълнителни мерки върху длъжника и размера на дълга. Причината, поради която омбудсманът настоя за тази промяна, е досегашната практика на ЧСИ за дълг от 100 лв. да се блокират всички банкови сметки и цялото имущество на длъжника. С друга промяна се преустановява възможността да се продават имоти на безценица. Освен това ще има възможност да се възразява срещу оценката на недвижимия имот, на която се продава жилището. Предвижда се още таван за таксите и разноските в изпълнителното производство за гражданите, които не са си платили след уведомяване.

Мая Манолова оцени резултата като добър, защото пет от шестте предложени от нея промени бяха приети.

„Шестата кауза, която се отнася за ограничаване на свръх привилегиите на банките, не е свалена от нашето внимание. Напротив, още от утре, както се договорихме с юристите от Патриотичния фронт, започваме работа по изработването на текстове, които да дадат възможност на гражданите да проверяват верността на сметките, които претендират срещу тях банките“, каза омбудсманът. Тя призна, че предложените от нея текстове в тази област не са били достатъчно прецизни и са щели да натоварят допълнително гражданите.

Манолова благодари на всички парламентарни групи и депутати за ангажираността и часовете труд в планарна зала, за работата по законопроекта и ги поздрави, че са застанали на страната на избирателите по такава болезнена тема. Специално внимание тя отдели на председателя на правната комисия г-н Данаил Кирилов като подчерта, че той със сърце и желание е помогнал да се спре този тормоз над гражданите и че без него приемането на промените щели да станат по-бавно, по-трудно и някъде далеч във времето.

„Знам, че не беше лесно. Не беше лесно и да се удържи на натиска на частните съдебни изпълнители, но това беше и тест за този парламент, защото аз водя тази битка от пет години, внасяла съм този проект в три парламента“, допълни омбудсманът.
Тя беше категорична, че през следващите шест месеца ще следи зорко как се прилагат новоприетите текстове и дали дават своя ефект.

„Имам непрекъсната обратна връзка с гражданите. Сигурна съм, че и вие имате такава и ако се окаже, че частните съдебни изпълнители са намерили пролуки между приетите текстове, се ангажирам отново да настоявам за вашето внимание за промени в ГПК“, закани се Манолова и пожела на депутатите да работят неуморно по всички важни и справедливи каузи за избирателите и дори, когато е трудно, да не се отказват, както не се е отказала и тя от важната битка.

Снимка :
Пресцентър на Омбудсман