Тереза Мей уверява европейските граждани, че могат да останат и след Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще се обърне директно към европейските граждани, които живеят на територията на Великобритания, за да ги успокои, че правата им ще бъдат напълно гарантирани и след Брекзит. Това съобщи ТВ Европа, цитирайки световните агенции.
„Не мога да бъда по-ясна: гражданите на ЕС, живеещи законно в Обединеното кралство днес, ще могат да останат“. Това ще е текстът на отворено писмо, което Мей ще публикува на страницата си във Фейсбук и ще бъде изпратено директно на 100 000 европейски граждани във Великобритания. „Искаме хората да останат и искаме семействата да останат заедно. Приносът на гражданите на ЕС за икономиката социалната и културната структура на Великобритания е изключително голям. И знаем, че държавите-членки оценяват подобаващо гражданите на Велокобритания, живеещи в техните държави“,ще напише още Мей.
Според британските медии получаването на разрешение за прибиваване във Великобритания за европейските граждани ще се улесни. Така например граждани на ЕС вече няма да са длъжни да разполагат с пълна здравна осигуровка. „С гъвкавост и креативност и от двете страни съм убеден, че можем да приключим дискусиите за правата на гражданите през идните седмици“, ще пише още в писмото на Мей. Британският премиер ще държи и реч тази вечер на срещата на европейските лидери в Брюксел. И Лондон и Брюксел изразяват желание да ускорят преговорите по Брекзит. Досега обаче те се провеждаха без реално постигнати договорки.
Агенция Ройтерс коментира, че сега Мей ще говори за правата на гражданите в опит да смени фокуса от темата за сметката по развода, която Островът трябва да плати, при напускане на общноста.