Лицево-челюстен хирург е Лекар на 2017-та заради уникална операция, извършена в „Пирогов“

Лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев от СБАЛ по лицево-челюстна хирургия стана Лекар на годината, благодарение на уникална з аЮгоизточна Еропа операция , която извърши в „Пирогов“ заедно с интердисциплинарен екип това лято. По време на нея доц. Янев успя да реконструира чрез 3D имплант лицето на млад мъж  след тежка онкологична операция.

За млад лекар беше избран гастроентерологът от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ д-р Радислав Наков, дм, който тази година бе избран за първи българки лекар в управата на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и активно защитава правата на малите лекари у нас.
В категория „Доайен“ наградата получи оториноларингологът проф. Георги Георгиев от Първа УМБАЛ-София.  85 – годишният медик продължава да е един от най-добрите практикуващи специалисти в България.

„Бих искал да сложа акцента върху екипността. Не съм и мечтал за подобна чест. Когато се върнах в България, се почувствах сам за момент, не знаех как нещата могат да се случат, но с колегите ми в болницата по лицево-челюстна хирургия успяхме да създадем екип. Месеци подготвяхме тази операция, но технически проблем ни наложи спешно да търсим клиника, в която да бъде извършена. Изключително съм благодарен на проф. Николай Габровски, когото не познавах, но ме разбра от две изречения и така положихме основите на сътрудничество, което изключително много разширява границите на медицината у нас“, каза по време на награждаването доц. Николай Янев.