Ек. Захариева с оптимистична прогноза за Шенген

Министърът на външните работи Екатерина Захариева изрази надежда, че от следващата година България ще има въздушен и морски достъп по отношение на шенгенското пространство. „Изпълнили сме всички критерии за влизане в Шенген. Надявам се догодина поне по въздух и море да получим достъп”, обяви пред NOVA tv министър Захариева. Според нея така или иначе в момента Шенгенското споразумение не работи заради засиления граничен контрол, предизвикан от незаконната миграция. „Фактът е, че България се справя най-добре с опазването на външната граница. А в същото време не сме членове на Шенген”, изтъкна Захариева.
Относно спора около граничната ограда с Турция, министърът коментира: „Няма държава, която да не благодари на България за това съоръжение”.

На фона на задълбочаващата се криза в Испания, тя припомни: „Диалогът между Мадрид и Каталуния трябваше да се случи преди референдума. Над 600 фирми напуснаха Каталуния на фона на напрежението и нестабилността. Привържениците на независимостта призовават по-скоро за нови избори. А по-голямата част от тях настояват за оставане на ЕС”.