България сред засегнатите от мощтната кибератака

Транспортни компании, медии и държавни учреждения в Украйна, Русия, Турция, България и други страни бяха подложени вчера на кибератака с компютърния вирус „Badrabbit“, цъобщава Novini.bg

Според съобщение за медиите на фирмата за компютърна сигурност ESET, сред нападнатите компютърни мрежи са тези на летището в Одеса, украинското Министерство на инфраструктурата, редакциите на руската информационна агенция „Интерфакс“. ESET е отчела стотици нападения с вируса „Diskcoder.D (Bad Rabbit)“, който е нова модификация на вируса „Petya“. Предишната версия на Diskcoder беше използвана при кибератака през юни. По-рано фирмата за киберсигурност „Лаборатория Касперски“ съобщи, чe нападението с Bad Rabbit е насочено срещу корпоративни мрежи, припомня Росбалт.

Компанията за разследване на киберпрестъпленията „Group-IB“ заяви, че е открила начин за предотвратяване на зашифрова на файлове, дори ако компютърът вече е заразен с вируса „BadRabbit“, който вчера нападна компютри в Русия, Украйна и други страни, предаде ТАСС.

Според компанията вирусът няма да може да шифрова файловете, ако потребителите създадат файл C:windowsinfpub.dat и го определят като „само за четене“. „След това файловете няма да бъдат зашифровани, дори в случай на заразяване“. за да се избегне заразата на компютри, свързани в мрежи, трябва бързо да се изолират машините, които предават вредните файлове. Освен това потребителите трябва да проверят, че резервните копия на мрежовите възли са актуални и пълни.

Снимка :
Pixabay