Каталуния обяви независимост от Испания, Сенатът в Мадрид гласува отнемане на автономията й

Каталунският парламент обяви независимостта на Каталуния от Испания, предават световните информационни агенции. В същото време Сенатът в Мадрид гласува отнемане на автономията на Каталуния.

Предложението в каталунския парламент, внесено по-рано днес от партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“, бе подкрепено с гласовете на 70 депутати. 10 се обявиха „против“, а 2 „въздържали се“. Опозицонните партии в каталунския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуването на предложението за обявяване на независимост, съобщиха по-рано медиите. По-рано опозиционните депутати заявиха, че няма да участват в гласуването, защото го смятат за незаконно.

По-рано в речта си пред сенаторите в испанския Сенат испанския премиер Мариано Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му. Според Рахой пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити. Ставащото в Каталуния е явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия, заяви испанският премиер.