МОСВ предлага мерки за регионалното депо в Бургас

МОСВ подготвя мерки за пренасочване на битовите отпадъци на 9-те общини в Област Бургас от неработещото регионално депо. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който участва в инспекцията на завода за отпадъци на София заедно с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и ръководителя на отдел „Кохезионна политика и екооценки“ в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия Джордж Кремлис.

„Подготвяме спешни мерки за затвореното депо, които ще предложим на правителството и очаквам да бъдат одобрени на извънредно заседание още в понеделник“, каза министърът. Депото беше затворено заради компрометирана дренажна система и по първоначална оценка възстановяването му ще отнеме няколко месеца. Утре министър Димов ще бъде в Бургас, където с кмета на общината Димитър Николов и директора на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова ще вземат решение за осигуряване на временни депа и площадки за битовите отпадъци на деветте общини. Това решение ще бъде представено в понеделник на Министерския съвет, така че да не се създава кризисна ситуация в Бургас и региона. „Въпреки че с депото има сериозен проблем и в момента не може да бъде използвано, няма изтичане и опасност от замърсяване на околната среда“, увери министър Димов. Днес той ще обсъди мерки за подобряване на контрола на язовирите с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Министърът даде висока оценка на завода за третиране на битовите отпадъци на София, като припомни, че от 100% боклук са постигнати 80% суровина и само 20% отпадък. Нено Димов очаква до края на годината МОСВ и Столичната община да приключат с документацията по третата фаза на проекта по Оперативна програма „Околна среда“, която ще даде възможност RDF горивото да се изгаря в „Топлофикация София“. Според министъра този подход ще помогне и за решаването на още един сериозен проблем за подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляването на фините прахови частици. „Последните данни от 2016 г. показват, че София е много близо до изпълнението на европейските критерии. С мерките на Столичната община очаквам София да бъде един от първите големи градове, за който ще докладваме на ЕК, че е постигнал нормите на годишна основа“, каза още Димов.

Снимка :
МОСВ