Медицинските сестри с отворено писмо заради инцидента в „Пирогов“

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпрати отворено писмо във връзка с инцидента в „Пирогов“, при който медицинска сестра беше брутално пребита от пациент. Публикуваме пълния текст на писмото:

„До Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в 44-то НС
До проф. Николай Петров, министър на здравеопазването
До проф. Д-р Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Пирогов”
До всички медии

Уважаема госпожо Дариткова,
Уважаеми министър Петров,
Уважаеми проф. Балтов,
Уважаеми журналисти,

Разтревожени сме от факта, че въпреки взетите мерки за ограничаване на агресията от Министерството на здравеопазването, МВР и Прокуратурата, случаите на насилие над медици продължават.
Последният инцидент е от 27 октомври 2017 г., когато дрогиран младеж, приет в Отделението по токсикология на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, прояви физическа агресия към дежурната медицинска сестра Виолета Стефанова при опит да избяга. Действията му са били толкова неочаквани и напористи, че сестра Стефанова дори не е успяла да натисне мобилния паник бутон, който е бил в джоба й. Вследствие на ударите тя е с мозъчно сътресение и фрактура на лицевите кости, което налага операция. Скоро след инцидента полицията откри трупа на нападателя, който под въздействието на наркотика се е хвърлил от високо.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява в отделенията, където се приемат рискови пациенти, всеки медицински специалист да бъде снабден с паник бутон, както и да се осигури присъствие на служител на реда, когато в отделението има потенциално опасни пациенти. Тези мерки ще бъдат в интерес, както на медицинските специалисти, така и на пациентите.

БАПЗГ осъжда остро всеки акт на агресия и насилие над медицински специалисти. Надяваме се заедно с отговорните институции, ръководствата на лечебните заведения и медиите да пресечем тези опасни прояви, за да могат специалистите в бели престилки да изпълняват в безопасност своя човешки и професионален дълг, а рисковите пациенти да имат шанс да бъдат лекувани.

С уважение:
Милка Василева,
Председател на БАПЗГ
гр. София, 30.10.2017 г.“

Снимка :
Pixabay