Николина Ангелкова се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Двамата обсъдиха актуални за сектора теми по време на най-голямото международно изложение за професионалисти в туристическата индустрия World Travel Market в Лондон. Акцентът в разговора беше предстоящото второ съвместно събитие с организацията в България – Международният конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към СОТ. Той ще се проведе в България между 14 и 16 ноември 2018 година. „2018 г. е Европейска година на културното наследство, което прави уместен акцента, който искаме да поставим върху културно-историческия туризъм“, каза министър Ангелкова. С генералния секретар на СОТ тя разговаря и за развитието на вътрешния туризъм в България. „За нас е от изключително значение да насърчим и популяризираме този тип туризъм. Активната ни дейност бележи положителни резултати както във вътрешния туризъм, така и от страна на гостите от други държави“, заяви министър Ангелкова и подкрепи твърденията си с официални данни на статистиката.

До септември месец тази година общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е 7 492 630. В активните летни месеци от юни до септември над 5,3 млн. са чуждестранните туристи, посетили нашата страна. „Водим преговори със световните туроператори , сред които са ТУИ, „Томас Кук“, „Дер Туристик“, за да поставим добра основа за следващия летен сезон“, допълни министърът на туризма.

Министър Ангелкова подчерта, че по данни на Българската народна банка 5,2 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за първите 8 месеца на годината.